Nieuws

Publicatie PROM-wijzer voor oriëntatie en voorbereiding op het gebruik van PROMs

2 februari 2019

Het NIVEL en IQ healthcare hebben, in samenwerking met de VSOP (Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties) en Patiëntenfederatie Nederland, de PROM-wijzer ontwikkeld. Dit is een onderdeel van de PROM-toolbox, net als de eerder gepubliceerde PROM-cyclus.

De PROM-wijzer geeft informatie over de belangrijke aspecten van de oriëntatie en voorbereiding op het gebruik van PROMs. Vragen die in de PROM-wijzer beantwoord worden zijn bijvoorbeeld: wat zijn PROMs, waarom en waarvoor kan je PROMs gebruiken, en hoe en wanneer werken PROMs? Ook bevat de wijzer een checklist om na te gaan of er voldaan is aan alle randvoorwaarden voor het inzetten van PROMs. Als dat zo is, dan is de PROM-cyclus de volgende stap.

Meer lezen?

Linnean-initiatief om de inzet van uitkomstmaten te versnellen

8 februari 2019

Het Linnean-initiatief is een samenwerkingsinitatief van zorgverleners en vertegenwoordigers van patiënten-, beroeps- en overheidsorganisaties. Het initiatief richt zich op het thema 'Gebruik van uitkomstinformatie voor samen beslissen in de Nederlandse gezondheidszorg'. Idee voor dit initatief is ontstaan tijdens bijeenkomsten rond het ICHOM-congres in Washington, in 2017, en het is vernoemd naar het adres van de Nederlandse ambassade in Washington.

Het Linnean-initiatief heeft als doel om het gebruik van uitkomstmaten versnellen door convergentie en verbinding te zoeken. Om dit te bewerkstelligen zijn verschillende werkgroepen opgericht, onder andere over PROMs & PREMs en Evaluatie. Prof. Philip van der Wees is betrokken bij de werkgroep Evaluatie, die als doel heeft om te onderzoeken of het gebruik van uitkomstenmaten vanuit patiëntperspectief leidt tot meerwaarde voor de patiënt, de zorgverlener en de volksgezondheid.

Meer lezen?

New Investigator Award voor Koen Verburg

15 november 2018

Op 15 november presenteerde Koen Verburg de resultaten van een studie op de Society of Back Pain Research in het UMCG. De studie betrof een beschrijving van het ontwikkelen van een uitkomstset voor lage rugklachten in de eerstelijns fysiotherapie. Na afloop van het congres ontving Koen de ‘New Investigator Award’, een aanmoedigingsprijs voor beste presentatie onder de jonge onderzoekers.